2 min read

Wat is debiteurenrisico en waarom is het belangrijk?

Wat is debiteurenrisico en waarom is het belangrijk?

Je hebt netjes conform afspraak de goederen of diensten geleverd aan een klant. Vervolgens verstuurde je de factuur, maar de betaling laat lang op zich wachten of blijft helemaal uit. Dit had je kunnen voorzien of zelfs voorkomen met effectief debiteurenrisico beheer. In deze blog lees je meer over wat het debiteurenrisico precies is, welke factoren hier invloed op uitoefenen en waarom het belangrijk is om je debiteurenrisico te beheren. 

 

Wat is het debiteurenrisico?

Het debiteurenrisico, ook wel het kredietrisico genoemd, is het risico dat klanten jouw rekeningen niet op tijd of helemaal niet betalen. Je hebt dus wel geleverd, maar krijgt daarvoor niet betaald en loopt daardoor inkomsten mis. 

Als je op krediet levert en klanten achteraf laat betalen, is er altijd een kans dat zij te laat of niet betalen. Bij levering op krediet is er dus automatisch sprake van debiteurenrisico. Maar dit hoeft zeker niet altijd een probleem te zijn. Je kunt het debiteurenrisico namelijk minimaliseren en zo de kans vergroten dat klanten wél gewoon netjes op tijd betalen. 

Factoren die het debiteurenrisico beïnvloeden

Hoe hoog het debiteurenrisico is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals: 

  • Financiële gezondheid van klanten - Als je zakendoet met financieel gezonde klanten loop je over het algemeen minder risico op wanbetaling. Het is daarom van vitaal belang om de kredietwaardigheid van klanten te evalueren voordat je krediet verleent. 

  • Betalingsgeschiedenis van klanten - Als klanten in het verleden ook al regelmatig te laat of zelfs niet betaalden, dan is de kans groot dat zij ook nu niet op tijd over de brug komen met hun geld. Het monitoren van de betalingsgeschiedenis van klanten kan helpen bij het identificeren van potentiële risico's.

  • Kredietbeleid van jouw bedrijf - Ook de afspraken die jij maakt met klanten, bijvoorbeeld over het kredietlimiet, betalingstermijn en andere kredietvoorwaarden, hebben invloed op het debiteurenrisico. Het is belangrijk om duidelijke kredietvoorwaarden vast te stellen en deze helder te communiceren naar klanten.

En met deze factoren in gedachten, is het niet vreemd dat deze type bedrijven vaak een hoger debiteurenrisico hebben:

  • Jonge bedrijven
  • Bedrijven zonder kredietgeschiedenis
  • Bedrijven met een lage kredietwaardigheid

Welke soorten debiteurenrisico zijn er?

Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat het debiteurenrisico toeneemt. Bijvoorbeeld wanneer je erg afhankelijk bent van de inkomsten van één grote klant, of wanneer je zakendoet met een klant in een land waar veel spanningen of onzekerheden heersen. 

Daarom kun je onderscheid maken in drie soorten debiteurenrisico:

  1. Betaalrisico - Dit is het risico dat een klant je factuur niet betaalt. Elke keer als je producten of diensten levert en achteraf factureert, loop je dit risico.

  2. Concentratierisico - Dit ontstaat wanneer je een groot krediet verleent aan één enkele klant of een kleine groep klanten die een groot deel van je omzet vertegenwoordigen. Een hoog concentratierisico kan je cashflow ernstig in gevaar brengen als er iets misgaat.

  3. Landenrisico - Dit is het risico waarmee je te maken krijgt als je internationaal zaken doet. Zo kunnen wisselkoersschommelingen, economische of politieke instabiliteit, handelssancties of embargo's de kans vergroten dat jij niet betaald krijgt.


Waarom is het debiteurenrisico belangrijk?

Hoe hoger het debiteurenrisico, hoe groter de kans dat jij belangrijke inkomsten mist doordat facturen niet betaald worden. Dit heeft negatieve gevolgen voor jouw cashflow en kan flinke problemen opleveren.

Want misschien had jij dat geld wel nodig om je eigen rekeningen te betalen, om het salaris van personeel uit te keren of om de nodige investeringen te doen. Met alle gevolgen van dien. Volgens kredietverzekeraar Atradius wordt maar liefst 1 op de 4 van de faillissementen in het mkb veroorzaakt door wanbetalingen.

Debiteurenrisico beheren 

Kortom, het is belangrijk om je debiteurenrisico te beheren en er alles aan te doen om te zorgen dat klanten gewoon betalen. Dit doe je met effectief debiteurenbeheer. Tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees je in de blog Debiteurenrisico verlagen: hoe voorkom je wanbetaling?

Liever meteen aan de slag? Laat Diesis je helpen met geautomatiseerd debiteurenbeheer. Dé manier om je debiteurenrisico effectief te beheren. Neem meteen contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. 

Neem contact op

 

Esther_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Anoek
van der Riet

Contentspecialist

Anoek schrijft dagelijks over purchase to pay, order to cash en Robotic Process Automation. Ze duikt graag in onderwerpen als e-facturatie, werkkapitaal en hyperautomation.

Aantal faillissementen stijgt: wat is de impact op het debiteurenrisico?

5 min read

Aantal faillissementen stijgt: wat is de impact op het debiteurenrisico?

De cijfers liegen er niet om: het aantal faillissementen in ons land stijgt flink. Zelfs harder dan verwacht. Dat heeft impact op het...

Lees verder
Wat is debiteurenrisico en waarom is het belangrijk?

3 min read

Wat is debiteurenrisico en waarom is het belangrijk?

Je hebt netjes conform afspraak de goederen of diensten geleverd aan een klant. Vervolgens verstuurde je de factuur, maar de betaling laat lang op...

Lees verder
Efficiënt e-mailbeheer: ontdek de mogelijkheden van automatisering

3 min read

Efficiënt e-mailbeheer: ontdek de mogelijkheden van automatisering

E-mail is een onmisbaar onderdeel van ons professionele leven geworden, ideaal voor het afhandelen van werkgerelateerde communicatie. Tegelijkertijd...

Lees verder