2 min read
Verbeterde cashflow voor Nederlandse waterschap zorgt voor flinke tijdswinst
Een Nederlands waterschap, dat onder andere verantwoordelijk is voor duurzaam waterbeheer, werkt al jaren samen met Diesis om te zorgen dat hun...
Als financieel professional wil je zo min mogelijk last ondervinden van administratieve rompslomp. Weg met alle tijdsverspilling, onnodige kosten en energievreters. Maar hoe doe je dat? Hoe richt je het Order to Cash (O2C) proces zo efficiënt en zo slim mogelijk in? We geven drie tips.
Voor een efficiënt Order to Cash proces is het belangrijk om op een slimme manier gebruik te maken van bestaande databronnen zoals een ERP-systeem of CRM. Door deze naadloos te integreren, komt alle beschikbare informatie met zo min mogelijk handelingen op de juiste plek terecht. Hiermee kan de factuur ‘met een druk op de knop’ verstuurd worden.
Het lastige is alleen dat deze informatie zich meestal niet allemaal in één systeem bevindt, maar verspreid zit in meerdere systemen. Goede communicatie en samenwerking tussen de verschillende systemen zijn dan ook belangrijk voor je Order to Cash proces. Hiervoor moet de masterdata (dat zijn de gemeenschappelijke gegevens die op meerdere plekken in de organisatie voorkomen) eenduidig zijn en met elkaar in verband kunnen worden gebracht.
Master Data Management zorgt ervoor dat je altijd over de juiste betrouwbare data beschikt, waardoor je O2C-proces uiteindelijk soepeler verloopt.
Door het debiteurenbeheer te automatiseren, creëer je overzicht en inzicht in jouw klanten, hun betaalgedrag en de openstaande facturen. In een financieel systeem zoals Unit4 Financials worden betalingsgegevens vanuit verschillende bronnen verzameld en op een overzichtelijke wijze inzichtelijk gemaakt.
Je ziet niet alleen in een oogopslag welke debiteuren nog openstaande rekeningen hebben, maar je kunt ook direct gericht actie ondernemen om te zorgen dat die klant alsnog betaalt.
Dankzij automatisering is het debiteurenbeheer niet langer een tijdrovend, complex en frustrerend proces, en krijg je voortaan elke rekening netjes op tijd betaald.
Recentelijk was ik nog bij een klant waar de prestaties van de financiële afdeling niet inzichtelijk waren. Om toch maandelijks iets van kerngetallen te kunnen tonen, knoopten ze diverse datasheets aan elkaar. Men vond dit toch wel tijdrovend en foutgevoelig. Langzaam kwam daar het besef dat de organisatie achter de feiten aanliep.
Om een organisatie als deze te verbeteren, is het belangrijk om alle financiële processen te inventariseren, te meten en terug te koppelen. Wanneer de geconsolideerde gegevens in een tool juist en realtime beschikbaar zijn, dan heb je altijd de volledige waarheid van het Order to Cash proces inzichtelijk.
Wil je na het lezen van deze tips meer weten over de voordelen van een efficiënt Order to Cash proces? Of wil je juist weten hoe je zo snel mogelijk aan de slag kunt gaan? Lees dan onze gratis whitepaper!
Paul van der Lee
Salesmanager
2 min read
Een Nederlands waterschap, dat onder andere verantwoordelijk is voor duurzaam waterbeheer, werkt al jaren samen met Diesis om te zorgen dat hun...
2 min read
Vanuit klanten in de (semi-)overheidssector komt steeds vaker de vraag of e-facturen via Peppol verstuurd kunnen worden. Voor een producent met de...
2 min read
Hét luxeprobleem in het zakelijk landschap: de druk van het versturen van talloze e-facturen. Een toonaangevend Nederlands mediabureau had er recent...