4 min read

3 uitdagingen van de CFO anno 2024

3 uitdagingen van de CFO anno 2024

In de dynamische wereld van Finance worden CFO's geconfronteerd met complexe uitdagingen. Zo zorgt de veranderlijkheid van vandaag de dag ervoor dat voorspelbaarheid alsmaar belangrijker wordt. Maar wat betekent dit voor de financiële functie en hoe kan een CFO hierop inspelen? Tino Wendriks, directeur van Diesis, en Louis de Koning, partner bij Improven en docent aan Nyenrode Business Universiteit, gaan tijdens het webinar 'Wat zijn de grote uitdagingen van een CFO en hoe kan FP&A daarbij ondersteunen?' met elkaar in gesprek over de grote uitdagingen van 2024 en bespreken mogelijke oplossingen.

 

 

Uitdaging 1: Groeiend belang van voorspelbaarheid

“Wat je ziet is dat er meer aandacht is voor voorspelbaarheid”, begint Louis het gesprek. “In het verleden ging Finance vooral over rapportage, consolidatie en terugkijken. Tegenwoordig gaat het steeds meer om beheersbaarheid en voorspelbaarheid. Ook richting bijvoorbeeld financiers. Als je een bankfinanciering wilt, dan wil die bank natuurlijk wel weten dat je die lening, inclusief rente, ook kunt terugbetalen. Maar ook andere stakeholders willen een stuk voorspelbaarheid.”

Hij vervolgt: “Tools voor Financial Planning and Analysis, of kortweg FP&A, kunnen daarin helpen. Hiermee bouw je een financieel model waar je op basis van scenario's ook bepaalde keuzes kunt maken. Vervolgens kies je een bepaalde weg en ga je daarmee aan de gang. Zie dit als een soort norm om je performance gedurende het jaar of gedurende de komende jaren aan te kunnen afmeten. Zodat je kunt kijken of je steeds de goede kant op gaat of dat je moet bijsturen.”

“Zeker gezien de onzekerheid in deze wereld is het kunnen werken en spelen met what if-scenario’s belangrijker dan ooit”, beaamt Tino. Louis: “Inderdaad. En als er onvoorziene situaties ontstaan waar niemand rekening mee heeft gehouden, dan kun je met behulp van zo’n scenario bekijken wat de impact kan zijn en hoe je daarop moet reageren. Denk aan het uitbreken van een pandemie of de oorlog in Oekraïne.” “Ja, of wat dacht je van die enorme rentestijgingen en inflatiecijfers van vorig jaar? Daar wil je natuurlijk ook mee rekenen om te zien wat de impact op jouw business is”, aldus Tino.

"Als er onvoorziene situaties ontstaan dan kun je met behulp van een scenario bekijken wat de impact kan zijn en hoe je daarop moet reageren."


Maar niet alleen in negatieve situaties biedt het werken met scenario’s uitkomst, wordt duidelijk uit het verhaal van Louis. “Zeker familiebedrijven in het mkb kunnen verder dromen. Wat zou je in de toekomst willen bereiken? Denk je bijvoorbeeld aan een uitbreiding naar het buitenland? Dan is het fijn als je aan de hand van scenario’s kunt uitstippelen welke landen wel en welke landen niet geschikt zijn.”

Uitdaging 2: Personeelstekort

De tweede uitdaging waar CFO’s mee te maken hebben, is het tekort aan personeel. Tino: “Het is momenteel erg moeilijk om aan goed, gekwalificeerd personeel te komen. Daardoor ontstaat er een enorme druk op de werkvloer. Mensen komen over in het werk.”

“In het FP&A-domein werken relatief veel mensen op WO-niveau of hoger, zoals registercontrollers en -accountants. Dat is een lastige markt”, aldus Louis. “We zien nu dat er steeds meer mensen uit het buitenland, bijvoorbeeld Engeland, Ierland of Oost-Europa, hiernaartoe komen om deze banen te vervullen. In een steeds internationaler wordende wereld, met Engels als voertaal, gaat dat ook makkelijk. Gelukkig maar, want we hebben ze hard nodig. Zelf hebben we simpelweg niet genoeg mensen.”

Het valt de twee heren op dat deze hoogopgeleide mensen vaak relatief veel eenvoudige, repeterende taken uitvoeren. “Terwijl je eigenlijk wilt dat zij analyses uitvoeren en de directie voorzien van de nodige informatie”, stelt Tino. “Die repeterende taken wil je automatiseren, bijvoorbeeld met Robotic Process Automation, zodat er meer tijd is voor belangrijkere zaken. Maar in de praktijk gebeurt het nog relatief weinig, is mijn ervaring.”

Meer weten?

Wat zijn de uitdagingen van een CFO en hoe kan FP&A helpen?

Bekijk het webinar



Uitdaging 3: Toenemende wet- en regelgeving

Ten derde worden CFO’s geconfronteerd met alsmaar strengere wet- en regelgeving. “Met name de rapportageverplichtingen worden alsmaar groter”, introduceert Louis het onderwerp. Hij begint over de Europese richtlijn CSRD, die voorschrijft dat bedrijven moeten rapporteren over ESG-aspecten. Dat staat voor Environment (hoe beïnvloedt het bedrijf het milieu?), Social (hoe zit het bijvoorbeeld met diversiteit?) en Governance (hoe is het bedrijf georganiseerd?).”

“Bedrijven moeten dus onder meer gaan rapporteren over hun CO2-uitstoot. Dit is slechts de eerste stap”, vervolgt Louis. “Vervolgens moeten ze kijken naar compensatie of reductie van deze uitstoot. Bij compensatie is het cruciaal om een begroting op te stellen van de verwachte uitstoot, vergelijkbaar met hoe je een omzetbegroting maakt. Je kijkt naar het aantal eenheden dat je verwacht te verkopen tegen een bepaalde prijs.”

Hij voegt toe: “Zo kun je, stel dat je een transportbedrijf runt, inschatten hoeveel kilometers je zult rijden en wat dat betekent voor je CO2-uitstoot, afhankelijk van het type vrachtwagen dat je gebruikt. En wat nu als je vijfentwintig elektrische voertuigen aanschaft? Dat betekent een aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot. Aan zo'n investering hangt natuurlijk een prijskaartje, maar het wordt financieel interessanter zodra er kosten verbonden zijn aan CO2-uitstoot. Met een FP&A-tool kun je dit proces nauwkeuriger volgen en aantonen dat je minder CO2-compensatie hoeft aan te kopen.”

 

Tino knikt bevestigend en begint: “Waar ik bijvoorbeeld ook onze eigen CFO over hoor, is dat een accountant eerder alleen maar naar het verleden keek. Zijn alle cijfertjes afgevinkt? Nu wil de accountant dat je kunt aantonen dat je écht in control bent. Met FP&A kun je aantonen dat je naar de toekomst kijkt en rekening houdt met allerlei factoren en scenario’s.”

“Die trend zie je inderdaad al langer terug”, beaamt Louis. “Accountants willen zekerheid en geven een verklaring af op basis van continuïteit. Ook zij vinden voorspelbaarheid heel belangrijk. Natuurlijk moet de jaarrekening kloppen, maar ze willen ook zeker weten dat zo’n organisatie doorontwikkelt en over drie tot vijf jaar nog wel bestaat.”

Uitdagingen het hoofd bieden

Het groeiende belang van voorspelbaarheid, het personeelstekort en de strengere wet- en regelgeving zijn de drie belangrijkste uitdagingen voor de CFO. De sleutel ligt in gedegen Financial Planning and Analysis. Maar hoe pak je dat aan? Ga je te werk in Excel of kies je voor dedicated FP&A software?

In het webinar bespreken Louis en Tino de verschillen én vertellen ze waar je op moet letten als je met FP&A aan de gang wilt gaan. Wil je meer weten? Bekijk dan het gehele webinar óf neem direct contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek.

Bekijk het webinar of Neem contact op

Switchen naar de cloud: de 6 meestgestelde vragen over de Unit4 Financials cloudmigratie

Switchen naar de cloud: de 6 meestgestelde vragen over de Unit4 Financials cloudmigratie

2024 is het jaar dat gebruikers van Unit4 Financials (by Coda) de switch kunnen maken van een on-premise oplossing naar de Unit4 cloud. Zo’n migratie...

Read More
Aantoonbaar ‘in control’ zijn met continuous auditing

Aantoonbaar ‘in control’ zijn met continuous auditing

De laatste tijd staat het vakgebied van de IT auditor en de interne audit organisatie sterk in de belangstelling. Dit komt doordat wet- en...

Read More
Onderzoek wijst uit: CFO's hechten meer belang aan FP&A

Onderzoek wijst uit: CFO's hechten meer belang aan FP&A

CFO's besteden steeds meer tijd aan Financial Planning & Analysis (FP&A), blijkt uit recent onderzoek van PwC. En dat is niet zonder reden. Bedrijven...

Read More