2 min read

Onderzoek wijst uit: CFO's hechten meer belang aan FP&A

Onderzoek wijst uit: CFO's hechten meer belang aan FP&A

CFO's besteden steeds meer tijd aan Financial Planning & Analysis (FP&A), blijkt uit recent onderzoek van PwC. En dat is niet zonder reden. Bedrijven moeten zich namelijk steeds sneller aanpassen aan veranderingen. FP&A helpt organisaties bij het anticiperen op deze veranderingen door het bieden van real-time financiële inzichten en prognoses. 

 

De cijfers uit het onderzoek van PwC liegen er niet om: 58% van de CFO’s geeft aan meer met FP&A bezig te zijn in vergelijking met het jaar ervoor. Opvallend, maar niet verrassend. De CFO vervult tegenwoordig niet langer alleen een traditionele financiële rol, maar fungeert ook als een belangrijke strategische partner die actief bijdraagt aan de besluitvorming binnen de organisatie.

Bedrijven die bestand willen zijn tegen de uitdagingen die de markt met zich meebrengt, zullen meer moeten doen dan alleen koffiedik kijken en hopen op het beste. Wat dat betreft is het overduidelijk dat FP&A geen nice-to-have meer is, maar een daadwerkelijke must wanneer je als bedrijf mee wilt bewegen met de markt, in plaats van alsmaar achter de feiten aan te lopen.
 

Wendbaarheid en flexibiliteit

Het PwC-onderzoek laat tevens zien dat bestuurders zich steeds meer bewust zijn van de noodzaak om hun bedrijfsmodellen telkens onder de loep te nemen en aan te passen indien nodig. Maar daar blijft het niet bij: meer dan een derde (34%) van de CEO's is zelfs van mening dat de gemiddelde concurrent binnen drie jaar uit de markt zal verdwijnen als zij hun bedrijfsmodel niet aanpassen.

Dat is een krachtige voorspelling, die onderstreept dat Financial Planning & Analysis inmiddels een essentieel onderdeel is geworden van de bedrijfsvoering. In een wereld die zich razendsnel ontwikkelt, moeten bedrijven wendbaar en flexibel blijven om te overleven. De komende jaren zullen laten zien welke CFO's proactief hebben ingespeeld op marktveranderingen en welke achterblijven doordat ze zich niet voldoende hebben aangepast aan de eisen van de markt.

Investeren in technologie

Technologie speelt een cruciale rol in het FP&A-proces. Gespecialiseerde software voor Financial Planning & Analysis stelt CFO's in staat om diepere en nauwkeurigere inzichten te verkrijgen in financiële data. Hoewel veel bedrijven een duidelijke toekomstvisie hebben, ontbreekt vaak de kennis om deze visie effectief om te zetten in actie. Software voor FP&A biedt de oplossing door die strategische doelen te vertalen naar praktische en uitvoerbare inzichten, gebaseerd op gedetailleerde analyses en prognoses.

Met de inzet van FP&A-software kunnen bedrijven verschillende scenario's simuleren en de bijbehorende gevolgen beter inschatten. Dit stelt hen in staat om zaken als personeelsplanning en omzetprognoses te benaderen op basis van solide data in plaats van op ongefundeerde aannames. 

Het belang van technologie blijkt ook uit het PwC-rapport, waarin naar voren komt dat technologische investeringen een prioriteit zijn voor financiële teams. Maar liefst 71% van de CFO’s is van plan om in de komende 12 tot 18 maanden flink te investeren in technologie om daarmee financiële processen te optimaliseren. 

Aanpassen aan dynamische markt

In een wereld die voortdurend verandert, biedt FP&A-software de benodigde tools en inzichten om bedrijven te helpen hun strategieën om te zetten in concrete acties en zich aan te passen aan de dynamische marktomstandigheden.

Zo kunnen CFO's een cruciale rol spelen in het waarborgen van de toekomst van hun bedrijven, en daarmee het verschil maken tussen organisaties die onder druk bezwijken en diegenen die hun marktpositie weten te behouden.

Aan de slag met FP&A

Wilt u ook aan de slag met FP&A voor uw organisatie? En bent u op zoek naar een goede software-oplossing hiervoor? Neem contact met ons op! Of bekijk de brochure over Unit4 FP&A. 

Neem contact op of  open de brochure

 

3 uitdagingen van de CFO anno 2024

In de dynamische wereld van Finance worden CFO's geconfronteerd met complexe uitdagingen. Zo zorgt de veranderlijkheid van vandaag de dag ervoor dat...

Bekijk vacature

Visie op Finance 2024

Bent u benieuwd naar: De overstap naar de cloud van Unit4 Wat e-invoicing voor u kan betekenen; De visie op Financial Planning & Analysis (FP&A); ...

Bekijk vacature

Bijzonder project: Unit4 Financials database migratie van Oracle naar SQL Server

Het migreren van de Unit4 Financials database van Oracle naar SQL Server, dat doen we bij Diesis wel vaker voor onze klanten. Maar onlangs hebben we...

Bekijk vacature